Hebben zonnepanelen nog toekomst? Deel II

Op heden worden fotovoltaïsche zonnepanelen niet langer 'overgesubsidieerd'; ze krijgen namelijk geen belastingsvoordeel meer, geen speciale tarieven op groene leningen noch gemeentelijke installatiepremies. Bovendien worden de groenestroomcertificaten geleidelijk aan afgebouwd.
Doch blijft het verhaal van zonneenergie binnen het thema van hernieuwbare energie het interessantste hoofdstuk. Per seconde straalt de zon gemiddeld 50 miljard kilowattuur solarenergie naar de aarde (staat gelijk aan de kracht van 150 miljoen nucleaire centrales). Wij hebben genoeg met slechts 0.05% van deze energie.

Technisch gezien beschikken zonnepanelen over de beste kaarten. Denken we maar aan implementatie binnen stedenbouw, dankzij de eenvoudige integratie zonder akoestische, visuele of onoverkomelijke structurele impact. Zonnepanelen blijven bovendien jaren actief, zonder veel onderhoud. De lage 'carbon footprint' (is de totale CO2 uitstoot over de levensloop van een product) speelt ook een steeds belangrijkere rol. Zonnepanelen dragen tijdens de productie wel een redelijke CO2-verantwoordelijkheid, maar na de ingebruikname wordt die snel ingehaald. Na minder dan 3 jaar zijn ze CO2-neutraal. Daarna blijven ze nog jaren actief, zonder ze nog enige CO2 uitstoot genereren. Na het einde van de levensduur zijn de panelen nog voor 85 tot 98% recycleerbaar.

Op economisch vlak is al heel wat gediscussieerd, en meer bepaald omtrent de gesubsidieerde regelgeving. Desalniettemin is de ingeslagen weg van hernieuwbare energie 'een way of no return'. De akkoorden gesloten binnen het Kyoto-protocol verplicht landen om bepaalde doeleinden te bereiken. Voor België werd in dit kader het 'Belgium National renewable energy action plan' opgesteld. Zo dient in Vlaanderen tegen 2020 namelijk 12.5% van de geproduceerde elektriciteit afkomstig te zijn van hernieuwbare bronnen. In die optiek werd het systeem van 'groenestroomcertificaten' ontwikkeld, die worden uitgereikt voor zonne-energie, windenergie, biomassacentrales en andere vormen van renewables.

De hoge subsidieregeling van groenestroomcertficaten, dienden destijds als incentive om de opstart van deze nieuwe technologieën mogelijk te maken. De gepaard gaande investeringen waren in de begindagen ook tot drie maal duurder in vergelijking met vandaag.
Tengevolge de almaar stijgende energieprijzen versus de dalende prijzen van zonnepanelen evolueren we in een snel tempo naar de volgende stap: "grid parity". "Grid Parity" is het punt waarop PV investeringen als 'kostenneutraal' worden beschouwd; doordat de productiekost van zonnestroom dezelfde wordt als de verkoopprijs van grijze stroom. Zo transformeert een zonnepaneel van een puur investeringsproduct naar een basisonderdeel binnen de constructie van een huis of industrieel pand.



Terug naar lijst