Factuur GroeneStroomCertificaten, voor BTW-plichtigen,

Btw voor particulieren

U moet btw betalen bij de aankoop van uw zonnepanelen.
Bent u niet btw-plichtig, dan ontvangt u bij de verkoop van uw groenestroomcertificaten aan uw netbeheerder het bedrag van de minimumsteun zonder btw.

Als u elektriciteit produceert voor eigen verbruik, oefent u geen economische activiteit uit zoals bedoeld in de btw-wet. Zelfs niet als de productie af en toe uw eigen verbruik overschrijdt. De groenestroomcertificaten die u ontvangt, worden in dat geval gezien als een financiële stimulans om groene stroom te produceren.

Als de omvang van uw zonnepanelen een productie mogelijk maakt die ruimschoots het verbruik van uw woning overschrijdt, dan stelt u een belastbare handeling en bent u wél btw-plichtig.
In dat geval is er ook geen terugdraaiende teller meer en is er een daadwerkelijke verkoop aan een elektriciteitsleverancier. Zowel de verkoop van groene stroom als de verkoop van de certificaten zal dan onderworpen zijn aan btw. U leest hierover meer onder ‘Btw voor bedrijven’.

Btw voor bedrijven

Stelt u een belastbare handeling?
Als de productiecapaciteit van uw installatie veel groter is dan uw verbruik of als er effectief injectie is op het net (en dus verkoop van opgewekte stroom aan een elektriciteitsleverancier) is de kans groot dat dat als een economische activiteit beschouwd wordt.

Zowel de verkoop van groene stroom als de verkoop van certificaten is dan onderworpen aan de btw. In dat geval moet u een btw-aangifte indienen bij uw btw-controlekantoor. U mag wel de betaalde btw bij de aankoop van de zonnepanelen recupereren.
Uw btw-controlekantoor weet of u btw-plichtig bent.

Komt u in aanmerking voor vrijstelling?
U wordt vrijgesteld van belasting als uw totale omzet niet meer bedraagt dan 5.580 euro per kalenderjaar. Het (ver)kopen van groenestroomcertificaten is dan niet onderworpen aan de btw-verplichtingen.

Btw voor bedrijven onder het forfaitair stelsel
Bedrijven die onder het forfaitair stelsel vallen voeren geen btw-boekhouding, maar zijn wel btw-plichtig en mogen geen kosten aftrekken.
U raadpleegt best uw btw-controlekantoor. Zij oordelen of het forfaitair stelsel behouden blijft of dat uw bedrijf een speciale regeling moet volgen voor de verkoop van groenestroomcertificaten.

U bent btw-plichtig - Factuur bij elke verkoop
U maakt een factuur op inclusief btw. Uw factuur moet gericht zijn aan de netbeheerder zelf en niet aan de overkoepelende werkmaatschappijen Eandis of Infrax.

Uw factuur moet minimaal volgende zaken bevatten:

•uw btw-nummer;
•het PV-nummer van uw installatie;
•het aantal verkochte groenestroomcertificaten;
•de productiemaand waarop de verkochte groenestroomcertificaten betrekking hebben (als de productie het resultaat is van meerdere maanden, vermeldt u de maand waarin u de meterstand doorgaf en die dus in de certificatendatabank wordt vermeld);
•de eenheidsprijs per groenestroomcertificaat;
•de maatstaf van heffing;
•het bedrag van de factuur exclusief en inclusief BTW;
Als uw netbeheerder Infrax is, wacht u op een bestelbon om een factuur op te sturen. Bij de andere netbeheerders kunt u uw factuur meteen opsturen, zodra u in de certificatendatabank ziet dat er groenestroomcertificaten voor uw installatie werden aangemaakt en verkocht.

Wie is uw netbeheerder?
Aanduiden en btw-nummer invoeren in de certificatendatabank
U versnelt de uitbetaling van uw groenestroomcertificaten door in de certificatendatabank aan te duiden dat u btw-plichtig bent. Dit doet u onder ‘Installaties’ bij ‘Mijn Info’. Klik op ‘Gegevens bewerken’, vink ‘Btw verplicht’ aan en geef uw btw-nummer in.

Op die manier weet uw netbeheerder dat hij van u een factuur kan verwachten bij elke verkoop van groenestroomcertificaten. Twijfelt de netbeheerder of u al dan niet btw-plichtig bent, dan zullen de groenestroomcertificaten niet worden uitbetaald tot u hierover duidelijkheid verschaft.


Terug naar lijst